Τα μαθήματα διδάσκονται από 2 (δύο) μέλη Δ.Ε.Π. και 1 (ένα) μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Εργαστηρίου Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., συνεπικουρούμενα από 2 (δύο) μέλη άλλου Εργαστηρίου του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ. Οι διδάσκοντες μέλη του Εργαστηρίου Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας έχουν εκτεταμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στην περιοχή της Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας και θα επιβλέπουν και την εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών.

Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Καθηγητής
Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη Χημεία του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
Τηλ.: 2310 99 7683, E-mail: andreas@chem.auth.gr

Ασχολείται ερευνητικά και εκπαιδευτικά στο πεδίο της Φυσικοχημείας, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Χημεία, καθώς και της Χημικής Εκπαίδευσης,  για περισσότερο από 35 χρόνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μορφοποίηση και μελέτη ηλεκτροδίων άνθρακα με εφαρμογές σε ηλεκτροκαταλυτικές δράσεις, σε ιονανταλακτικές διεργασίες, και σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Στο πεδίο της Χημικής Εκπαίδευσης τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην: Eφαρμογή των νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών στη διδασκαλία της Χημείας. Σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία της Χημείας. Δημιουργία μαθηματικών μοντέλων Xημικών φαινομένων σχετικών με τις Γενικές Αρχές και Νόμους της Χημείας και τις δυνατότητες χρήσης τους στη Xημική εκπαίδευση.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και μετεκπαιδεύτηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει συνεργασθεί με ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει ερευνητικά αποτελέσματα από κοινού με συνεργάτες των ομάδων αυτών.
Έχει δημοσιεύσει περίπου 70 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και περίπου 80 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι στους συγγραφείς 10 διδακτικών Βιβλίων και στις ομάδες ανάπτυξης 3 εκπαιδευτικων λογισμικών πακέτων, που αφορούν τη Διδασκαλία της Χημείας στη Μέση και Ανωτάτη Εκπαίδευση. Έχει επιβλέψει 2 Διδακτορικές διατριβές και πολλές μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.

Παναγιώτης Γιαννακουδάκης, Καθηγητής
Μέλος του Εργαστηρίου Χημικής Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη Χημεία του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
Τηλ.: 2310 99 7724, E-mail: panjian@chem.auth.gr

Ασχολείται ερευνητικά και εκπαιδευτικά με την Ηλεκτροχημεία, την Φυσικοχημεία και την Φυσική, καθώς και με τη Χημική Εκπαίδευση,  για περισσότερο από 35 χρόνια.Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μορφοποίηση και μελέτη ηλεκτροδίων με σκοπό τη χρήση τους σε ηλεκτροκαταλυτικές δράσεις, στην αποθήκευση ενέργειας και την προστασία από τη διάβρωση.
Στο πεδίο της Χημικής Εκπαίδευσης το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη βελτίωση του τρόπου και των μεθόδων διδασκαλίας της Χημείας τόσο στη Β’θμια όσο και στην Γ’θμια Εκπαίδευση με την επινόηση και χρήση νέων πειραμάτων, απλοποιημένης προσέγγισης δύσκολων θεμάτων της Χημείας και την εφαρμογή των ΤΠΕ στη Χημική Εκπαίδευση. Το πρόσφατο δημοσιευμένο έργο του αφορά τα δύο αυτά πεδία.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. ‘Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Münster/Westfalen/Germany  στην κατασκευή, μελέτη και εφαρμογή μικροηλεκτροδίων, καθώς και στην εφαρμογή της Φασματοσκοπίας Εμπέδησης στη μελέτη Ηλεκτροχημικών συστημάτων.  Έχει συνεργασθεί ερευνητικά ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει ερευνητικά αποτελέσματα από κοινού με συνεργάτες των ομάδων αυτών.
Έχει δημοσιεύσει περίπου 60 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και περίπου 70 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει επιβλέψει 2 Διδακτορικές διατριβές και είναι επιβλέπων σε 5 υπό εκπόνηση διδακτορικές διατριβές, εκ των οποίων οι 4 αφορούν τη Χημική Εκπαίδευση. Έχει επιβλέψει  περισσότερες από 25 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και 20 πτυχιακές εργασίες.
Από το 2012 έως το 2016 διετέλεσε Head Mentor της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Χημείας και συμμετείχε ως επικεφαλής στις αντίστοιχες Διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας ((IChO).
Διετέλεσε Πρόεδρος για 2 χρόνια (2016-2018) του 1ου Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωσή του και ανάπτυξη πολυάριθμων δράσεων επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών της Α’,θμιας και της Β’θμιας Εκπαίδευσης.

Εμμανουήλ Ν. Κουκάρας, Επίκουρος Καθηγητής
Μέλος του Εργαστηρίου Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
τηλ.: 2310 997708, e-mail: koukarase@chem.auth.gr

Η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του εστιάζεται για περισσότερο από 10 χρόνια στα αντικείμενα της κβαντικής και υπολογιστικής χημείας και της υπολογιστικής επιστήμης υλικών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του καλύπτουν ευρύ πεδίο μοριακών και νανοφασικών συστημάτων καθώς και μεγάλο φάσμα υπολογιστικών μεθόδων και τεχνικών. Το πρόσφατο δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει μελέτες σε οργανικά φωτοβολταϊκά, συστήματα χαμηλών διαστάσεων όπως κβαντικές τελείες, νανοσύρματα ημιαγωγών και διδιάστατα υλικά, νανοσυστήματα για στοχευμένη μεταφορά και ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου GRAFEL με χρηματοδότηση από τo ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ./ΓΓΕΤ που επικεντρώνεται στη μελέτη πορωδών υλικών με βάση τον άνθρακα (γραφένιο). Έχει συνάψει αυτοδύναμα διεθνείς συνεργασίες οι οποίες κρατούν σε βάθος χρόνου, με ερευνητικές ομάδες κυρίως στην Ινδία, Ρωσία και Γαλλία.
Έχει δημοσιεύσει 75 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά (τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υψηλής απήχησης) και περίπου 30 παρουσιάσεις/ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει επικουρήσει στην επίβλεψη 7 διδακτορικών διατριβών και 4 μεταπτυχιακών διατριβών, ενώ είναι επιβλέπων σε 2 διδακτορικές διατριβές και 1 μεταπτυχιακή διατριβή.

Μιχάλης Σιγάλας, Καθηγητής
Διευθυντής Σπουδών του ΠΜΣ
Διευθυντής του Εργαστηρίου Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
Τηλ.: 2310 99 7815, E-mail: sigalas@chem.auth.gr

Ασχολείται ερευνητικά και εκπαιδευτικά με την Κβαντική και την Υπολογιστική Χημεία, καθώς και με την ανάπτυξη σχετικού λογισμικού και εκπαιδευτικού λογισμικού Χημείας για περισσότερο από 35 χρόνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη της δομής και την πρόβλεψη και ερμηνεία των ηλεκτρονιακών ιδιοτήτων και της δραστικότητας μοριακών συστημάτων με βάση τα εργαλεία της υπολογιστικής Χημείας. Το πρόσφατο δημοσιευμένο έργο του αφορά τις διαμοριακές μη δεσμικές αλληλεπιδράσεις και τη μελέτη της αρωματικότητας. Επίσης εργάζεται και στο πεδίο του σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
‘Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στο Εργαστήριο Θεωρητικής Χημείας του Πανεπιστημίου Paris Sud της Γαλλίας, όπου και κατέλαβε θέση έκτακτου Επίκουρου Καθηγητή στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Έχει συνεργασθεί ερευνητικά με πολλές ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει ερευνητικά αποτελέσματα από κοινού με συνεργάτες των ομάδων αυτών.
Έχει δημοσιεύσει περίπου 100 (εκατό) ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και περίπου 90 (ενενήντα) παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει επιβλέψει 7 (επτά) διδακτορικές διατριβές, περισσότερες από 40 (σαράντα) μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και 10 (δέκα) πτυχιακές εργασίες. Έχει συγγράψει 5 (πέντε) βιβλία και ήταν επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εκπαιδευτικού λογισμικού Χημείας για το Γυμνάσιο «Ο θαυμαστός κόσμος της χημείας» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ομάδας ανάπτυξης των εκπαιδευτικών πακέτων «Άνθρακας Β» και «Χημικοί υπολογιμοί Β» για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του  Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων– Διόφαντος. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος και μέλος των ερευνητικών ομάδων χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του.
Για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού έχει βραβευθεί το 2008 από τον οργανισμό MERLOT (Multimedia Educational Resources for Learning and Online Teaching) και έχει λάβει το 2009 Βραβείο Αριστείας από το Α.Π.Θ.
Τέλος, από το 2012 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και από το 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και ασχολείται συστηματικά με τον επιστημονικό και τεχνολογικό εγγραμματισμό, δηλαδή την εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων με θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Νικόλαος Χαριστός, PhD
Μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Κβαντικής και Υπολογιστικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.
Τηλ.: 2310 99 78015, E-mail: nicharis@chem.auth.gr

Ασχολείται με την έρευνα και την εκπαίδευση στα πεδία της Υπολογιστικής Χημείας και της Χημικής Εκπαίδευσης για περισσότερο από 15 χρόνια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη του επαγόμενου μοριακού μαγνητικού πεδίου, στη μελέτη και τον σχεδιασμό αρωματικών μοριακών συστημάτων, καθώς και στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργαλείων μοριακής οπτικοποίησης για την έρευνα και την εκπαίδευση. Το πρόσφατο δημοσιευμένο έργο του αφορά στη μελέτη της αρωματικότητας.
Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. και συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο ίδιο τμήμα. Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας και Μοριακών Υλικών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Χιλής. Έχει δημοσιεύσει περίπου 15 (δεκαπέντε) ερευνητικά άρθρα σε διεθνή
περιοδικά και περίπου 35 (τριανταπέντε) παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Υπήρξε μέλος των ερευνητικών ομάδων χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του.
Για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού έχει βραβευθεί το 2004 στη Μεγάλη Βρετανία από την Royal Society of Chemistry (RSC), το 2008 στις Η.Π.Α. από τον οργανισμό MERLOT (Multimedia Educational Resources for Learning and Online Teaching), ενώ έχει λάβει το 2009 Βραβείο Αριστείας από το Α.Π.Θ.